måndag 17 januari 2011

Öka din självaktning

Svartsjuka är en känsla som innebär oro för en rival, särskilt när det gäller kärleksförhållanden. Psykologin hävdar att känslan kan komma ur gamla barndomsminnen. Som att bli helt eller delvis övergiven, till fördel för ett syskon t.ex. Tanke: Slipper ensam barn denna känlsa eller brist på självkänsla ?
Dålig självkänsla spelar en stor roll i sammanhanget. Svartsjukan gör att man betraktar sig som förlorare redan innan konflikten (slaget om partnerns gunst) uppstått.
Enligt en dansk psykoterapeut ( som jag inte vet vem) kommer svartsjuka till en känsla av otillräcklighet eller att känna sig utanför.
Det enda botemedlet är självaktning. Män och kvinnor är lika ofta svartsjuka, men deras svartsjuka tar sig olika uttryck.
Män:
Hos många män är svartsjukan ofta starkt inriktad på det sexuella beteendet, rädslan att kvinnan har samlag med en annan man. Dock är det långt ifrån alla män som delar dessa tankar inom ämnet. Vissa män har bekymmer kring om kvinnan känner starkare känslor för en annan man
Kvinnor:
Många kvinnors svartsjuka inriktar sig på männens beteende, känslor eller förande av resurser till en annan kvinna. Självfallet finns det kvinnor som oroar sig över männens sexuella beteende med, det vill säga om mannen kommer tillföra otrohet och ha samlag med någon annan.
Självförtroende: är tillit till min förmåga att göra saker, att vara skicklig, duktig, framgångsrik. Medan
Självaktning: är min förmåga att tycka om mig själv, sådan jag är, med fel och brister, oberoende av dagsform och prestationer. Jag tror att många idag känner större självförtroende än självaktning. Vi förlitar oss mera på vad vi kan göra än på vem vi i grunden är. Det riskerar att bli en ganska bräcklig grund att stå på. ..
"Om du vill öka din självaktning ska du inte prestera, prestera, prestera. Det är inte effektivt. Du ska göra saker du tycker om bara för att du tycker om dem. Det är kanske inte alldeles enkelt. Du ska anstränga dig att göra saker bara för dig själv, trots att du kanske känner dig egoistisk (till exempel). Det är ditt överjag som försöker lura dig igen. Överjaget lurar. Lura överjaget! "

" info: Psykolog Claes Jansson

3 kommentarer:

  1. Lite svartsjuka från båda hållen är ok men de får inte gå till överdrift.
    Svensk avundsjuka hatar jag!!

    Kramis Anna

    SvaraRadera
  2. Ja usch för avundsjuka håller helt med dig om det..

    kramis

    SvaraRadera
  3. Lite svartsjuka i liten dos kan vara lite charmigt i förållande ......Men inte till överdos.Håller med Anna Svenska avundsjukan tycker jag inte om heller.Man ska kunna le och glädjas åt lycka både till sig själv och andra.....Önskar dej en fin dag.Varm kram Rita ♥

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails