lördag 15 januari 2011

Ellinor´s Nemo !


Idag har jag varit med Ellinor till veterinären när en av hennes älskade trotjänare och vän har fått somnat in, den undebara och "stora" Nemo, Avelshane av ras Chihuahua .
Jag fick äran att lära känna denna fantastiska hund med sina knappa 2 kg var han en riktig Alfa med allt vad det innebär ,men med ett hjärta av guld ,med en blick som får en att smälta och humor som få...
Att vara henne till stöd denna tunga stund efter att hon nu hade tagit detta beslut att låta honom lämna jordelivet är inte så lätt, men jag fanns där . Jag beundrar hennes mod och kärlek att besluta att det räcker nu..
Att vi människor mår bra av husdjur , det kan få oss att våga knyta an, att älska och till och med förlora.
Sorgen efter en avliden hund har också en annan dimension. Man ska leva med beslutet att ha tagit livet av en familjemedlem.
Vi överlever ju så gott som alltid våra hundar. Därför är det oerhört viktigt att man tänker igenom vad det innebär att skaffa hund. Det är ett ansvar för uppfostran men också över liv och död.
Det är en av orsakerna till att relationen mellan hund och människa upplevs så stark. Hunden är helt beroende av sin matte eller husse.
Att skaffa hund innebär en mängd åtaganden. Som nybliven hundägare informeras man rigoröst om hundens kost, vaccinationer, avmaskningar och försäkringar, beroende på var man köper sin valp. Att samtala om att en dag behöva ta ett beslut om hundens död förekommer så gott som aldrig.
Nej, och det är inte så konstigt. I den kultur vi lever är döden något vi förpassat någon annanstans.
Vi lever som om den inte fanns.
Men har man inte tagit tag i frågan om sin hunds avlivning i god tid kan den bli övermäktig när det väl är aktuellt.
Därför menar jag att hundägare måste informeras om det ansvaret.
Risken är kanske annars att man väntar för länge. Det är att skjuta upp sin egen ångest, vilket drabbar både hunden och en själv.
Undvik inte döden eller sorgen. Våga möta den. På det sättet hjälper hunden till.
Den tvingar oss att konfronteras också med vår egen förgänglighet.

2 kommentarer:

  1. :'( gråter, fy så hemskt!! knyter sig i magen.....


    kram

    SvaraRadera
  2. Va söööööt! orkar inte ens tänka på den dagen när Tyra försvinner, hoppas på många till med henne. Hon är min lilla sladdis :)
    Kram

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails