fredag 25 juni 2010

Lite av mystik omkring midsommar !

Än i dag är det många som lägger sju blommor under kudden natten till midsommardagen...
För att under natten drömma om den som man ska få som sin man.

Förr sas det även att man skulle klättra över 7 gärdesgårdar för att sedan lägga blommorna under sin kudde. Men idag om man vill ha lite mystik så nöjer vi oss med att plocka dessa blommor och lägga dom under huvudkudden och somna gott. För att sedan på morgon inte komma ihåg att man drömt något överhuvudtaget.

- Den myten kommer av att när solens står som högst är växterna och blommorna laddade med en speciell kraft. Det handlar om opersonliga krafter som man helt enkelt trodde på. Tre, sju, åtta eller nio sorters blommor.

Dessa tal ansågs magiska, Magi och trolldom står i centrum för denna rit. - De riktigt trollkunniga plockade dessa blommor på ett speciellt sätt.

De gick baklänges och plockade med vänster hand, osv.

Många av sägnerna handlar om att ogifta kvinnor ska hitta sin stora kärlek.Här kommer ett litet udda tips för ogifta tjejer :

Ni kan innan ni går och lägger er äta en sill, med fenan först. Den salta sillen framkallar törst under sömnen. Folktron säger att ni då kommer att drömma om att ni blir bjudna dryck av er blivande make. Dricker ni vatten i drömmen blir ert liv fat-tigt. Dricker ni öl blir livet sisådär. Är det däremot vin som serveras... ja, då får ni rikedom och lycka.

Eller varför inte sätta ett äpple under vänster armhåla? och låta äpplet svettas in riktigt ordentligt innan man bjöd det till någon man tyckte om. Mannen blev även då förälskad för livet. Ville ungmön vara helt säkert på att detta skulle lyckas kunde man sticka ett hål i äpplet så att svetten verkligen tog sig in i frukten. Då var det liksom inget snack om att mannen inte skulle falla pladask.I just den sista berättelsen finns en sägen som säger att en man upptäckte hålet i äpplet och vägrade äta. Han slängde ut frukten i hagen och där kom en galt och smaskade i sig detta. Vad som hände då får ni räkna ut själva.

Midsommarnatten har alltså i den svenska folktraditionen många inslag av tro på övernaturliga väsen och framtidsprofetior.Ni vet väl att man absolut inte får bada på midsommaraftonen? För just denna trolska och magiska natt riskerar man att råka ut för Näcken.

William Shakespeares "En midsommarnattsdröm" fångar in själva kärnan i vad denna helg handlar om. Kärlek och humor, i en blandning av fantasi och verklighet.

Så när vi fått i oss en och annan nubbe och ätit oss mätta är det dags för lekarna och dans kring midsommarstången Ja, då ska vi dansa. "Små grodorna", till exempel.

Hur i herrans namn kom denna dans in i vår tradition, till oss svenskar som är så återhållsamma och begrundande? Ja, det är ett hån mot fransmännen faktiskt."Små grodorna" är en marsch från den franska revolutionen takt, små grodor") och så föddes sången som vi alla hoppar och gestikulerar till på midsommaraftonen

Kou ack ack ack, kou ack ack ack, kou ack ack ack ack kaa.Visst är vi lustiga att se.Man kan anta att när solen stått som allra högst fanns det även i forntiden goda skäl att fira och festa .

Nu har jag just inmundiga min sill och färskpotatis och bara älskar denna helg som drar oss tillsammans och önskar godmat och inget regn..

Delar av info från : Thomas Pettersson Expressen

2 kommentarer:

  1. Vilken underbar berättelse om våra midsommartraditioner!
    Jag hoppas att Du haft en lugn och skön midsommarhelg och får en fin ny vecka!

    Varma kramar!

    SvaraRadera
  2. Tack för ett helt underbart stycke film,
    samt de intressanta berättelser om midsommarafton.
    Midsommarstången är oxå en phallossymbol, ja, en fruktbarhetssymbol, och ett hopp om god skörd och allt vad skörd nu innebär.
    Kram o tack, ha en fortsatt skön vecka.
    Edit i Nyköping

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails