tisdag 16 mars 2010

Fantastiska Apelsin!

Lite mer om frukt...
Visst är denna lilla frukt fantastisk. Just nu i marsmånad tycker jag att det är lite svårt att hitta goda apelsiner, men Jaffa fungerar i smaken fortfarande.
Apelsiner mer än bara C-vitamin
Ät en apelsin om dagen och få extra skydd mot ögonsjukdomar, reumatism, hjärtkärlsjukdom och cancer. Dessutom är C-vitaminet i apelsinen föryngrande för vår hud.
Hesperidin och andra nyttiga ämnen
Apelsiner innehåller flavonoiden hesperidin som i studier visat sig kunna sänka kolesterol samt stoppa inflammationer. Hesperidin har även visat sig kunna minska hösnuva, sänka blodtrycket, sakta ner virus och stabilisera blodsockret.
Dom vita hinnorna runt apelsinklyftan innehåller en hel del pektin, en löslig fiber, och hesperidin. Pektin hjälper till att binda kolesterol i tarmen vilket gör att kolesterolhalten sänks. Pektin lindrar även förstoppning och andra matsmältningsproblem.
Apelsiner innehåller även folat, folsyra, som rensar kroppen från homocystein, ett skadligt ämne för hjärta och kärl, och kalium som hjälper till att sänka blodtrycket.
Glöm inte apelsinskalet
I apelsinens skal finns så kallade limonoider och då främst limonin och nomilin. Dom har en skarp smak och finns även i hinnor, kärnor, juice och fruktköttet. Studier har visat att limonoiderna är effektiva på att hämma cancer i lungor, hud, mage och bröst.
Apelsinskal och juice innehåller även d-limonen som till viss del kan oskadliggöra cancerogena ämnen som till exempel tobaksrök.
Bränn fett och stärk kollagenet med apelsin
Kollagen är beståndsdelar i hud och bindväv som är uppbyggt av aminosyror, protein. På dagen får bindväven jobba hårt när vi sitter eller rör oss. På natten byggs och repareras det för fullt för att återställa kollagenet i fin form. Till det behövs kroppfett, zink och C-vitamin.
Genom att äta en apelsin på kvällen så hjälper du kroppen att stärka huden och göra bindväven fastare. Du får även en marginellt ökad fettförbränning eftersom kollagen behöver fett för att kunna reparera sig under natten.
Apelsiners hälsoeffekter:
Rensar tarmen
Är bakteriedödande
Kan minska risken för cancer
Lindrar förkylning
Sänker blodtrycket
Är antiinflammatoriska
Stärker immunförsvaret
Kan sänka kolesterolhalten
Stärker kollagenet
Minskar risken för blodpropp
Minskar risken för stroke
Minskar risken för gula fläcken sjukan

7 kommentarer:

  1. dom bastaste apelsinerna ar solmogna visst??? ;) love you massa mest <3

    SvaraRadera
  2. Hahaha, Du har inte glömt mitt tjat om solmoget ;)
    Det är bäst...
    Love you massa mest..Kram

    SvaraRadera
  3. Apelsiner är verkligen en underskattad frukt ur hälsosynvinkel. De flesta människor känner nog inte till det Du skrivit om dess hälsoeffekter utan tror att man "bara" får i sig C-vitaminer!

    Det är i alla fall min favoritfrukt!

    SvaraRadera
  4. Ja, Pia den är ett litet under faktiskt.
    En liten god rackare med så mycket härliga effekter som bonus.
    Kram

    SvaraRadera
  5. Det var intressant - tur att jag gillar apelsiner...

    Jättefina bilder! Det finns så himla många trevliga bloggar - det gäller att hitta till att läsa alla också. Det är svårare - jag hinner nästan inte med min egen heller.

    SvaraRadera
  6. Hej Bloggblad!
    Välkommen hit till min blogg, visst är det så att man hinner faktiskt knappt med sin egen.
    Önskar dig en fin torsdagkväll

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails