fredag 30 april 2010

Årets första "orm"!

Tog som vanligt en skön lång promenad. I den för dagen så varma eftermiddag. Lämnade kameran i bilen, för jag skulle bara....Då dök denna "lille" rackare upp framför våra fötter.

Varför filma den, kanske du undrar?? -Jo, det va den längsta jag i Sverige har stött på, faktiskt..

Vilka arter av ormar finns i Sverige?
Det finns tre arter av ormar i Sverige: huggormen (Vipera berus på latin), snoken (Natrix natrix) och hasselsnoken (Coronella austriaca). Huggorm hör till familjen huggormar (Viperidae) medan snok och hasselsnok hör till familjen snokar (Colubridae).

Hur ser man skillnad på de svenska arterna av ormar?
Hasselsnoken har en ljusbrun grundfärg och två längsgående rader med mörka fläckar på ryggen. Den har ett litet huvud och för ett tillbakadraget liv bland stenar och snår. Den finns bara i södra delen Sverige.
Huggormen har oftast en relativt ljus grundfärg med ett mörkt vindlande band längs ryggen. Oftast är grundfärgen ljusbrun och bandet mörkbrunt. På nyömsade hannar (dvs hannar som just bytt skinn) kan grundfärgen vara silvergrå och bandet svart. Tjusigt! Det finns också helsvarta — melanistiska — individer, speciellt vanliga är dessa längs våra kuster och på öar.
Snokens grundfärg kan variera från gröngrå till brun eller ibland svart. De har nästan alltid två ljusa fläckar i nacken. På ovansidan längs ryggen finns ofta små mörka fläckar utspridda. På Gotland finns även helsvarta individer utan fläckar.

2 kommentarer:

  1. Oj!! Vilken lång rackare!
    Tur att man fick se Frans på slutet av filmen annars hade jag nog tyckt att det var lite lattjo om Du hade sagt åt ormen "Rör inte" ;)

    Modigt gjort att gå så nära och filma den!

    Kram på Dig!

    SvaraRadera
  2. Hahahaha -Ja, det hade varit lite skoj och även kommando "stanna där" hmmmm (ok)..
    Ja hon va såå lång.
    kram på dig

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails