fredag 15 maj 2009

DC-3 an i Norrtälje!




I dag åkte vi upp till Hotell Roslagen. Frans fick springa runt lite blåsten…
Jag tog fram kameran och försökte trots ett jätte staket fånga den ”stora fågeln” Dc-3 an
Svea som hon fick heta efter att hon kommit till Sverige. Men hon deltog vid invasionen i Normandie i juni 1944, då hon ägdes av US Army air Force
Till Sverige kom hon 1946 köptes av Skandinaviska Aero AB.
Men hon fick aldrig flyga här utan användes bara som reservdelsplan.
1949 den 12 juli Invigdes det ny öppnade Cafe´DC-3. Hon hade då köpts av affärsmannen Carl Östman och blev ett välkänt Cafe´i Norrtälje tills han blev av med tillståndet det va liksom lite av ett ölhak för den tidens ölisar åtminstone de sista åren i alla fall som försökte samsas med sommarens turister haha.
Efter att serveringstillståndet dragits in 1976 så transporterades planet till Civilförsvarsskolan i Rosersberg, sen fick den komma till Arlanda flygplans samlingar men hon fick inte vara kvar där heller fast det fick hon nog men som tur är så har föreningen Flygcaféet DC-3 ans vänner tagit ”hem” planet och fixat till henne så nu står hon uppe vid Södra infarten till Norrtälje närmast Hotell Roslagen.
Denna vinkel jag har tagit på översta foto skulle vara samma vinkel som det äldre fotot det roliga med detta är att det är nog hennes minst plåtade sida under sina glans dagar som café...

3 kommentarer:

  1. Kul att ta bilderna ur i stort sätt samma vinkel. Well done! å mer DC-3 :)

    SvaraRadera
  2. Visst va det en kul idé..
    Tack tack

    SvaraRadera
  3. Som gammal tekniknostalgiker blir man glad att höra historien om DC 3 an. All heder åt Dig som fotar och förevigar det som annars skulle bli bortglömt som Jag kommer att bli om några år.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails