torsdag 31 mars 2011

Straffbart att fotografera på allmänplats ?!


Om den nya lagförslaget träder i kraft om fotoförbud på allmänplats.

I lagförslaget kan man läsa: Bestämmelsen föreslås vidare omfatta olovlig fotografering eller annan bildupptagning som, oavsett plats, sker på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet som privatperson. Straffet föreslås vara böter eller fängelse

Så vi får se upp och ställa oss frågan varje gång vi ska ta en bild om detta är enligt "reglementet".

Annars kommer det att kunna ge oss fotografer, fritidsfotografer, dokumentärfotografer, pressfotografer, journalister upp till 1 års fängelse eller böter, för kränkning av enskild person som kan synas med sitt ansikte, osv...

Eller kommer du som fritidsfotograf eller bloggare springa upp på Dramatens trapp där alla sitter och njuter i solensken och fråga om det är ok att deras ansikten kanske kommer att synas på din blogg? att du varit i Storstaden och ville få en bild av detta vackra hus med dig hem till bloggen?

Tänk när du ska ta en bild på allmänplats, att inte några för dig okända människors ansikten hamnar i gluggen.

Hinner du som pressfotograf avgöra om den bild som ska tas är ok enl lagen ? under ett för samhället viktigt ögonblick som olycka, rån, terror el Kungafamiljen som gör en Eriksgata el nått annat som kan tas med i nyhetsflödet. Det känns lite galet att det då ska ligga på fotografens axlar och ansvar att själv inte begå ett brott ?! framförallt inte hamna i fängelset pga bilden han/hon tog?!..

Känner du för att sända ett foto som du kanske undrar om det är ok i framtiden att få plåta?

Kursiv = Citat från PFK.se :

Då kan du nu passa på och sända det till

För att kunna påverka Beatrice Ask och justitiedepartementen så tycker jag att alla fotografer ska skicka in bilder till departementen. Bilder som ni är oroliga eller fundersamma över ifall dessa kan tas om lagförslaget går igenom. Ge ett par minuter till att påverka lagförslaget om fotoförbud. Ett förbud som inom 1/500 kan göra dig till en brottsling. Adressen dit ni ska skicka bilderna är:


Eller posta till:

Justitiedepartementet

103 33 Stockholm

Fax 08-20 27 34


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails