fredag 13 maj 2011

Maskrosen !

Jag vill slå ett slag för våran fina maskros.. Förutom humlan så är den lite "mot alla odds" en sann god fajter och god i flera bemärkelser. Varför tycker man illa om denna vackra blomma som även när den blommat klart ger oss denna perfekta lilla söta duniga boll , vars frön flyger runt med sina fallskärmar eller ger oss glädjen att få plocka och blåsa iväg, liksom hjälpa den på traven, ändå lägger vi ner massa energi att förbanna denna blomma som kryper fram överallt.

Jag tycker att man ska glädjas med och åt den och gillar man söttvin med lite "omärkt" styrka i .

Vinum Taraxacum Vulgare (Maskrosvin) a lá Mark Gunnardo,

Recept: ca 10 liter färdigt vin.

10 liter Maskrosor

8 liter vatten

6 citroner

1 pkt russin

1 burk honung

4kg socker

1/2 pkt jäst (turbojäst)

Plocka endast blommorna, inga stjälkar eller blad hmm nåja det vet väl de flesta.

Noppa av de gula kronbladen på hälften av maskrosorna.

Låt den andra hälften vara med knopp och allt. Lägg i maskrosorna i en väl rengjord hink eller liknande. Värm 8 liter vatten tills det precis börjar koka. Slå vattnet över maskrosorna, se till att alla maskrosor är indränkta. Lägg en handduk över hinken och på handduken en skärbräda eller liknande så att handduken håller sig på plats och inga djur kan ta sig in. (Stå på huvudet med hinken hängande i vänstra lilltån i en vecka ,nä skämt åsido...)

Placera hinken inomhus, i ett hörn eller liknade där den inte står i vägen.

Vanlig rumstemperatur Låt maskrosorna stå och dra i ca 3 dagar. Ta fram en Damejean, rengör den väl och sila av maskrosorna i den så att du bara får saften.

Tillsätt jästen, rör om försiktigt, jästen löser sig. Tillsätt socker, rör om försiktigt, sockret löser sig. Tillsätt honungen, rör om försiktigt, honungen löser sig. Tillsätt russin, rör om försiktigt. Skiva citronerna i klyftor, halvera klyftorna och tillsätt dessa. Rör om försiktigt. På med locket och sätt i jäsröret.
Ställ Damejeanen i ett hörn eller nåt där den inte står i vägen.

Gillar man inte jäslukten så kan man ställa in den i en garderob eller liknande. Rumstemperatur Låt jäsa i 3-4 veckor. När det slutar bubbla i jäsröret så vet man att det har jäst färdigt. Tappa då om vinet, avlägsna russin, citroner. Här kan du även provmäta alkoholhalten, kan ligga mellan 19-21%. (Provsmaka) Slå tillbaka vinet i Damejeanen igen. På med lock och jäsrör. Nu kan vinet få en liten ny slutlig jäskick det hör man på jäsröret. Låt det sedan stå och klarna några dagar, allt grums sjunker ner till botten. Bär fram Damejeanen försiktigt så du inte virvlar upp för mycket bottensats. Ställ den på stol, avlägsna locket. Provsmaka och mät upp alkoholhalten. Här borde den ligga på 21%. Tappa ur vinet med en hävert till ett annat kärl som rymmer minst 10liter. Undvik att röra upp bottensatsen, kasta bort de sista 1-2 cm vin i damejeanen för det innehåller mest grums och gammal jäst. Nu borde du ha ett ganska klart vin i det andra kärlet som du kan börja tappa upp på väl rengjorda flaskor. Använd hävert och provsmaka ofta under denna fasen så blir det snart mycket roligare. Korka flaskan så fort den är fylld med en riktig kork (ej skruvkork) Du måste införskaffa en korkpåsättare för det går inte och sätta på en färsk kork för hand.

Glöm inte att göra lite vackra egna etiketter. Det är bra tryck i vinet 21% men det känner man inte pga sötman. Ut och plocka maskrosor nu, Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails