onsdag 6 juni 2012

Lejontand ?!

Maskrosen heter i  många europeiska länder Lejontand !

Min undran är , skulle den vara populärare här om den fick Lejontand "pga de tandiga bladen" som namn    istället för Maskros?
Den lilla fantastiska blomma.
Som lyser som en sol i alla väder.
Som  sprider sig helt magiskt galet vilt runt omkring och slår rot överallt, en sann överlevare.
Roten innehåller ca 23% kolhydrater och kan ätas efter 15 minuters kokning. För att få bort den bittra smaken bör roten skalas och urlakas innan kokning. Bladen har hög halt av vitamin C och kan ätas färska.
Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.
Av blomman kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt att göra vin på maskrosor eftersom det jämställdes med mäsk, men det är numera lagligt igen.
Maskrosor ger vart år stora mängder honung, de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.
Förr i tiden rostade man roten till kaffesurrogat  .




."Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut..." Carl Anton.







2 kommentarer:

  1. Det går även att ha bladen i sallad! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ops ! Glömde ju skriva det, tack fina du, kram

      Radera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails